Michael Bracke header image 5

Michael Bracke - Beeldhouwer-Animalier

Klein Antwerpen giet Wannes Van de Velde in Brons

perstest1 479x219 Klein Antwerpen giet Wannes Van de Velde in Brons

Klik om te vergroten

De overleden Antwerpse volkszanger zal vereeuwigd worden in tekst en beeld. De buurtvereniging van Klein Antwerpen, waar Van de Velde dertig jaar woonde, neemt initiatieven.

Wim - beter bekend als Wannes - Van de Velde zal postuum geëerd en vereeuwigd worden. Daarvoor neemt de buurtvereniging van Klein Antwerpen - de wijk waar de volkszanger dertig jaar woonde - het initiatief. "Op een vrije muur aan de Antoon Van Dijkstraat, in de onmiddellijke omgeving van zijn woonst, zal eerstdaags in samenwerking met 'Antwerpen Boekenstad' een tekst worden aangebracht", aldus voorzitter Christiaan Ketele.

"Daarnaast wordt gewerkt aan een bronzen beeld voor het 'Pleintje van de Verdraagzaamheid'. Aan de gevel van de foyer van Klein Antwerpen, waar Wannes een vaste klant was voor een glas rode wijn of een rode port, prijkt sedert juni dit jaar al zijn borstbeeld."

Antwerpse schoonheid

Voor de afscheidsplechtigheid bleek De Roma in Borgerhout te klein. Alle zitjes binnen waren bezet, zodat tientallen mensen via beeldschermen in de hal de plechtigheid dienden te volgen. Meer dan 1.800 mensen kwamen een laatste groet brengen tijdens de afscheidsplechtigheid. Wannes Van de Velde nam zelf het woord in zijn liedjes en op videobeelden. Daarnaast nam een aantal sprekers plaats naast het stoffelijk overschot van de volkszanger, dichter, kunstenaar en verteller.

Een van hen was Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A). Hij kende Van de Velde niet zo heel goed, maar voelde wel een diep respect, en meer. "Wannes moet Antwerpen heel graag gezien hebben om er zo kwaad op te kunnen zijn. Hij was zo'n beetje het geweten van de stad. Ik dacht geregeld: zou Wannes vinden dat we goed bezig zijn in Antwerpen? Hoe rijk is een stad die zo'n mensen heeft? Die plaats is nu leeg." De burgervader citeerde ook uit het rouwregister. "Bedankt voor zoveel Antwerpse schoonheid", las hij.

Enige echte stadsdichter

Ook acteur Jan Decleir loofde Wannes Van de Velde voor zijn maatschappijkritiek. Hij las de tekst van bij de uitreiking van de Klara-carrièreprijs vijf jaar geleden voor. "De wereld is misschien niet echt beter gewonden, maar het had veel slechter geweest zonder jou. Leve de kunst. Leve Wannes Van de Velde."

Voormalig radioproducer Dré Peremans loofde zijn overleden vriend dan weer vanwege zijn belang voor het volkslied. "Wannes Van de Velde was de enige echte stadsdichter van Antwerpen. Niet aangesteld, maar van zijn eigen", sprak radiomaker Jean-Pierre Rondas.

Zanger Jan De Smet bracht de ode die hij veertien jaar geleden schreef toen hem voor een televisieprogramma gevraagd werd een spotlied te maken over Van de Velde. Hij dankte ook Wannes' partner Christa Bernhardt voor de zorgen.

Uit: Pers